mandag 26. september 2016

Et hummerliv av Erik Fosnes Hansen

Mitt første møte med forfatteren var på høstlanseringen nå i september. For et sjarmtroll, og så fort som han leser! Boken hans fikk vi med oss i "godteposen" hjem fra møtet, og siden han startet lesingen sin til oss på første side, fortsatte jeg like godt på bussen hjem, og da var det gjort. Romanen beskrives som en burlesk komedie, en vakker og sår kjærlighetshistorie og et psykologisk drama, alt dette mellom to permer.

Fra forlagets presentasjon:
Året er 1982, og Fåvnesheim har forsøkt å gjøre seg lekkert med både svømmebasseng og minigolfbane, men likevel uteblir turistene. Gjestene består av dem som har bestilt Bryllups Pakken, og aparte fiskelag eller festlyd av ymse slag.

Sedds far var en vikarlege av indisk herkomst hvis siste gjerning på jord var å befrukte Sedds mor, hotelldirektørdatteren. Om moren vet han nesten ingenting, han husker lukten av henne og det reverøde håret, men det er alt. Det er bestemor fra Østerrike og bestefar og kokken Jim som er familien hans. Og det er disse tre, som sammen med Karoline, en ganske påtrengende og pågående liten gjest med en ubendig hang til minigolf som utgjør grunnstammen i livet hans. Og så begynner historien å rulle, ubønnhørlig, frem mot en slutt som tar pusten fra leseren.

Dette er det jeg kaller en skjønn historie. En fortelling som går på frem og gir varme i sjelen, men (det måtte komme et men...) den kommer nok ikke til å sette noe varig inntrykk.

Hovedtema i historien, som er satt tilbake til den tid vi nordmenn kom til penger og det ble vanlig å reise til syden. Ferier på velrenomerte høyfjellshotell ble "ut", og som en følge av denne feriestilsendringen, ble det vanskelig for hotellsjefene å holde hjulene i gang.

Historien fortelles av Sedd, den unge gutten som er født og oppvokst på hotellet som besteforeldrene driver. Vi blir gjennom hele romanen fortalt at hotellet går dårlig, men det er ikke før helt mot slutten, eierne finner en "løsning" på problemet. Handlingen dreier seg om Sedds liv, tanker og følelser krydret med hendelser og utdypning av interessene hans.

Karakteroppbyggingen er formidabel, og alle karakterene involvert får mye kjøtt på beina. Dette er som sagt en fin historie, men mangelen på brodd, og få overraskende vendinger gjør at den føles som å meditere ved en stilleflytende flod.

Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2016
Sider: 384
Kilde: Leseeksemplar

6 kommentarer:

  1. Spent på hvordan du likte denne. Jeg er ca en tredjedel inn. (men greide ikke å la være å lese din omtale) Jeg har stort sett kost meg med den frem til nå.. men jeg har vært borte i helga og det har vært lite tid til lesing, så flyten kommer forhåpentligvis tilbake. Synes Sedd og besteforeldrene er artige folk.
    Jeg jobbet på høyfjellshotell i 1980-1981, så det er en del å kjenne igjen her også. Men jeg sluttet vel før de dårlige tidene kom på ordentlig..

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har tilbrakt noen vinterferier i barndommen på høyfjellshotell, og ser definitivt sjarmen med å drive et. Det er vel egentlig ikke det boken handler om, har faktisk litt problemer med å peke ut hva tema er, bortsett fra å fortelle en god historie :)

      Slett
    2. Ja, si det. Har halve igjen nå.
      Pstt. Beretninger om beskyttelse, som forfatteren skrev før Løvekvinnen er en roman jeg likte kjempegodt. De to første skal visst også være veldig bra.. Løvekvinnen likte jeg sånn passe.

      Slett
  2. Jeg har ikke falt for sjarmen til denne forfatteren, og det påvirker det han skriver. Tror ikke jeg skal lese denne.

    SvarSlett
    Svar
    1. Denne løvekvinnen fristet meg ikke, men nå ble denne boken fintet inn i lesehaugen min, så da fikk jeg meg en smak :)

      Slett
  3. Hmmm ... Jeg har lest hans tre første bøker, men likte Løvekvinnen nokså dårlig. Du burde lese "Salme ved reisens slutt"! Det var den boka han debuterte med. Jeg leste den da den kom ut for nesten 30 år siden. Fikk den til jul av min far.

    Jeg har denne boka liggende på vent og er spent, men har fått med meg at anmeldelsene har vært til dels nokså lunkne.

    SvarSlett