fredag 27. november 2015

Bror din på prærien av Edvard Hoem

Leste du Slåttekar i himmelen vet jeg at du også kommer til å lese denne. Jeg valgte å høre den første boken, og forfatteren leser så bra, at det var ikke tvil i min sjel om at jeg ville høre Bror din på prærien også.

Forlaget om handlingen:
Eilert Knutsen er berre seksten og eit halvt år gammal da han går om bord i dampskipet i Kristiansund med kurs for Amerika. På kaia står far hans, slåttekaren Knut Hansen Nesje, blinda av tårer. Seks veker seinare bankar Eilert på døra hos tante Gjertine i Day County, Sør-Dakota.
Eilert er ein vakker ung mann, godt over seks fot høg, og jentene i det nye landet ser ikkje vekk, dei set snarare blikket rett på han. Da han kysser den dragande Jenny Mortenson, er det både med sterk lyst og frykt for å bli bunden. Han forsøker å la arbeidet styre han.

Det skal kome ei stor og gjennomgripande omvending i Eilerts liv, som om han har vore på feil spor. Etter tolv år som fri arbeidshand i Sør-Dakota, Minnesota og Wisconsin, bryt han opp – på same måten som 50 000 andre nordmenn – og startar på den lange reisa til Albertaprærien i Canada. Han tar land ved Hesteskoen i Donalda hausten 1905.
Heime i Norge ser Nesje at åra går, og han uroar seg for om han nokon gong skal få sjå sonen sin att i dette livet.

Eilerts møte med sin stolte og egenrådige tante Gjertine blir ikke sånn som han hadde tenkt seg. Hun lider av depresjon, og tar ikke imot den unge gutten på den måten han hadde forventet. Heldigvis vet Eilert råd, og mannen hennes Ole vet å lytte til gode råd.

Handlingen veksler mellom det som skjer hjemme hos far Knut i Rekneslia og Eilerts liv i Amerika, og senere i Canada. Eilert er en gudfryktig ung mann, som når han kommer til Amerika, holder både jenter og festivitas på en armlengdes avstand. Han tenker seg om både en og to ganger hver gang han skal ta et valg, noe som fører til at han blir en ensom ung mann. Etterhvert blir han lei av seg selv, og når tiden kommer for at han skal "ta land" på Albertaprærien begynner det å haste med å finne seg et koneemne. Heldigvis dukker Marta opp på bakeriet han jobber, og ting ordner seg.

Vi får mange skildringer av hvordan en må forholde seg for å skaffe seg gård og grunn. Spesielt godt likte jeg å høre om hvordan Eilert bestilte møbler, før han bygget hus.

Eilerts liv i Amerika byr på mange utfordringer, men det er hjemme i Norge den største dramatikken oppstår. Her tar vi del i livene til mor og far, Serianna og Knut Nesje, som begynner å bli gammel. Av søsknene til Eilert hører vi ikke så mye om halvbroren Hans og søsteren Kristine.  En bror skaper brudulje når han rømmer landet, etter å ha blitt innkalt til førstegangstjeneste. Yngstemann, Anton Edvard ble i forrige bok satt vekk til onkelen, finsnikkaren som ikke fikk noen egne barn. I denne boken er han snart voksen og føler for å reise ut, i stedet for å bli værende hos de to gamle på den lille gården bak fjellet.

Et av de fineste avsnittene er når førsteslåttekar Nesje litt ufrivillig blir pensjonert, 65 år gammel. Da tvinger arbeidsgiveren ham til å legge ljåen på hyllen, for Jervelgården har kjøpt maskiner til å gjøre arbeidet som han har gjort et helt liv.

Romanen er fylt av tro og tvil, sorg og glede, savnet av barna som har flyttet vekk og tristhet over at ingen vil overta gården, som Nesje endelig blir eier av. Til tross for at handlingen går litt i moll, er det en positiv roman med fremtidshåp. Handlingen er bygget rundt faktiske hendelser i Edvard Hoems slekt, så personer og stedsnavn er plassert korrekt og i rett årstall.

Edvard Hoems formidable måte å lese på passer så godt til handlingen at denne vil jeg anbefale deg på det sterkeste å høre. Han leser fort og med ganske lite tonefall, men dette er helt perfekt. Måten han leser alle de amerikanske benevnelsene på, bidrar til den autistiske følelsen en får når en lytter til denne boken.

Det er ikke bare jeg som er begeistret, se bare her:
SukkerrørKleppanrova og BokBloggBerit

Boken: Oktober
Utgitt: 2015
Lyttetid: nesten 12 timer
Kilde: Lytteeksemplar

7 kommentarer:

  1. De to nevnte bøker er på vei til meg og jeg må si at jeg ser frem til å lese de, jeg har ikke lest noe av forfatteren før så dette blir spennende. Håper jeg får sjanse til å lese i hvert fall den ene før jul. Ønsker deg en fin helg, Tine :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Du har noe å glede deg til Beathe! Tips: klikk deg inn på Lydbokforlaget sin side og hør et lite utdrag fra en av bøkene. Da vil du ha forfatterens vakre stemme i hodet når du leser :) God helg til deg også Beathe!

      Slett
  2. Takk for link Tine, jeg er like begristert som deg. Denne burde få noen priser i år, mange priser! Jeg har han høyt oppe som det store norske forfatteren, han fortjener heder.
    Hoem var på Hamar i går og snakket om boka, men jeg fikk ikke tid til å dra dit dessverre.

    SvarSlett
  3. Som du nok har hørt fra meg før - jeg ber en stor beundrer av Hoem. Så denne boka havner nok på leselista mi snart! Kanskje lydbok, ja!

    SvarSlett
  4. Så fin omtale, det var nesten som å "oppleva" boka på nytt. Eg er, som du veit, like begeistra som deg, og kan også skriva under dine anbefalingar om å lytta til boka.
    Det er som eg misunner dei som ikkje har lest desse bøkene enno, for dei har nokre storarta leseopplevingar i vente.

    SvarSlett
  5. Jeg elsket "Slåttekar i himmelen", så jeg har store planer om at denne boken skal ligge under juletreeet med følgende skrift på lappen; "Til meg selv fra meg selv" :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har bare lest mors og fars historie, og har tenkt at jeg skulle ta en titt på disse to bøkene også etterhvert

      Slett