fredag 10. oktober 2014

Velkommen til oss av Eivind Hofstad Evjemo

Dette er en av de bøkene som kom til meg ved en tilfeldighet, og lykkeligvis slo godt an. Den var med på Italiaferie, og ble lest på kafè blant svette turister ved Gardasjøen.

Da jeg begynte å lese boken hadde jeg ikke lest baksideteksten. Det var jeg glad for, for jeg føler de frarøver leseren mye av nerven som helt klart ligger i teksten, når de så tydelig klargjør hva boken handler om.

I Velkommen til oss møter vi Sella og Arild. Det hoppes i tid fra 1985 da de er unge og forholdet deres er ferskt. Sprangene frem og tilbake i tid er tydelig merket, men noen ganger er de i form av tankesprang, og da må en følge med. Det som skjer med sønnen deres Kim kommer ikke frem før mot slutten av boken.
Dette er ikke en "22 juli bok". I forhold til hvordan den er markedsført ligger denne tragedien godt gjemt i stemningen mer enn i selve handlingen.

I prologen møter vi paret når naboene en uke etter Utøyatragedien kommer hjem. Resten av handlingen er mer en familieroman hvor vi følger Sella og Arild, og etterhvert Kim når han kommer inn i bildet. Teksten er preget av mange små hendelser som setter en stemning men allikevel føles som et sidesteg vekk fra handlingen.

Det jeg syntes var mest interessant å lese om var hvordan Sella reagerte da Kim kom inn i livet deres, om hvordan de ikke fikk hjelp til hans sære oppførsel og hvordan hun satte seg i respekt. Dernest syntes jeg det som handlet om Ivar, den litt eksentriske broren til Arild, var spennende å lese om. Er du interessert i å lese om adopsjon av barn, kan dette være en bok for deg.

Velkommen til oss er en liten roman bestående av en hel rekke hendelser som bare henger løst sammen. Jeg kunne ønske meg at teksten var "strammet opp" og kanskje handlet litt mer om Sellas følelser rundt det å ha mistet et barn til en terrorhandling. De som kvier seg for å lese en roman med 22/7 som bakteppe, kan ta det helt med ro, det blir ikke påtrengende. Romanen er fin, jeg ble glad i Sella og Arild og deres hverdagsliv sammen. En liten historie som blir holdt sammen av en pose rundstykker.

Les gjerne de fine omtalene til Bokstavelig talt, Rose-Marie og Artemisias Verden

Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2014
Sider: 232
Kilde: Leseeksemplar

9 kommentarer:

  1. Fin omtale som skaper litt nysgjerrighet på boken.....

    SvarSlett
    Svar
    1. Dette er jo en trønder som du kanskje kjenner fra før. Ser at Bokstaveligtalt var mye mer begeistret enn meg, men sånn er det med bøker og lesing :)

      Slett
  2. Jeg syns det var fint å lese omtalen din. Ble nysgjerrig på boka etter en annen omtale, så jeg føler at denne må jeg legge inn på biblioteklista mi etter hvert. Akkurat nå flyter sofabordet mitt over med bøker jeg gleder meg til å lese. Akkurat ferdig med Tiller i dag. Han har "tatt meg fullstendig" i tre dager nå!

    SvarSlett
  3. Godt at du likte denne boka Tine. Isabella , Elisabeth og jeg var sammen og så forfatteren i aksjon- og Isabella og jeg var så heldig å få en prat med forfatteren etterpå. :) Har skrevet om boka på bloggen min, med litt småpjuskkritikk, men det kan tåles når resten er så bra. Og boka fortjener å bli lest av mange..)

    SvarSlett
    Svar
    1. Der var jo den fine omtalen din, Jeg viste jeg hadde lest den, men fant den ikke i farten. Godt å se at ikke det bare var meg som hang meg opp i historier som hang litt løst sammen med handlingsforløpet.

      Slett
    2. Takk for det Tine.:) Nei da, det var ikke bare du.. Lurte selv på om den (om mannen med det vansirede ansikt) hadde en mening som jeg hadde oversett eller ikke skjønte.. Men jeg bestemte meg for ikke å henge meg opp i dette, så det forble en ting jeg bare stusset på.. fordi boka ellers var så fin..

      Slett
    3. Har oppdatert innlegget mitt med linker både til ditt, Rose-Maries og Elisabeths innlegg. Enkelte bøker fortjener det mer enn andre.;)

      Slett
  4. Jeg ser at dine innvendinger egentlig er noe av det jeg liker best med boka. For meg var den fragmetariske måten å fortelle på med på å forsterke innholdet. Jeg tror faktisk ikke jeg hadde likt den like godt dersom den var mer sammenhengende, da ville den ikke skilt seg ut på samme måten tror jeg.

    SvarSlett
    Svar
    1. Nei, en sammenhengende bok ville blitt helt annerledes. Godt vi lesere er like forskjellig som de som skriver bøker :)

      Slett