onsdag 14. mai 2014

Doktor Fredrikis kabinett av Jørgen Brekke

Jørgen Brekke debuterte i 2011 med Nådens omkrets, og siden da har han gitt ut en bok i året. De tre første har Odd Singsaker som gjennomgangskarakter, men i denne fjerde boken som kom ut i mai, får Singsaker en pause. Her er vi i Trondheim i 1769, en fascinerende setting for en spennende krim.

Forlaget skriver om boken:
Politimester Nils Bayer har lovet å holde seg unna de sterke drikker i et forsøk på å vinne kropiken Ingrid Smeddatters kjærlighet. I tillegg sliter han med helsen, men får liten tid til sengeleie. Først dukker det blodige liket av en ung jente opp i et skogholt utenfor byen. 
Så vender byens tidligere lege, Stadsfysikus Fredriki, tilbake etter over ett år i utlendighet. Han har med seg et mystisk kabinett og en søvngjenger med profetiske evner. Snart virvles politimesteren inn i en spiral av hendelser.


Jeg har gitt Brekke høyeste terningkast for bøkene om Odd Singsaker, så det er med glede jeg også gir denne en positiv omtale. I denne historien tegner Jørgen Brekke et livlig bilde av Trondheim på 1700-tallet. Jeg kan ikke stå inne for at alt er korrekt, men folk, omgivelser og leveforhold setter en god stemning i boken. Politimester Nils Bayer blir beskrevet på en fornøyelig måte, og jeg ble fort glad i ham. Etterforskingen bærer preg av at dette foregår for mange hundre år siden, men det gjør også denne krimhistorien original. Det blir etterhvert mange drap å forholde seg til for Bayer, og med bare noen stakkarer til å hjelpe seg, hvorav en ikke kan lese en gang, så er det ikke så lett å finne ut av tingene.
Han kommer selv ut for farlige situasjoner, og er delvis innblandet i ugjerningene uten at dette forstyrrer flyten eller troverdigheten. Når det kommer for en dag hvem gjerningsmannen er, forbauser det meg, som ikke har sett dette komme. Doktor Fredriki har ingen stor del i handlingen, ei heller hans kabinett, dette er mer med på å skape stemning og mystikk, noe som fungerer bra.
Kim Haugen har en legg gjenkjennelig stemme, men i denne historien passet stemmen hans bra. Han leser fort og feilfritt, og med en passe dose innlevelse. Har du ikke lest Jørgen Brekke før, og vil unngå å måtte lese de tre første bøkene hans, før du "tester" ham, er dette en grei bok, siden den ikke er en del av serien hans. Boken anbefales på det varmeste!

Utgitt: 5 mai 2014
Lyttetid: 9 timer og 43 minutter
Kilde: Anmeldereksemplar

36 kommentarer:

  1. Har ikke prøvd meg på bøkene til Jørgen Brekke ennå, og føler at jeg er en av de få som ikke har gjort det ennå ...

    SvarSlett
    Svar
    1. Fin mulighet med denne da siden den står selvstendig, men serien hans om Odd Singsaker er veldig bra :)

      Slett
  2. Jeg holder på med denne og liker Bayer mer og mer. Eller ikke akkurat nå, for nå har han begynt å drikke igjen :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Kjenner meg veldig igjen der, husker jeg følte det samme. Hold deg fast, det blir spennende mot slutten :)

      Slett
  3. Fristende!
    Jeg likte godt Nådens omkrets

    Det er fascinerende hvor mye du leser

    SvarSlett
  4. Og jeg gir denne "anmeldelsen" terningkast 1 og oppfordrer bloggeren på det sterkeste til å slutte å leke anmelder.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tine leker ikke anmelder Roar S. Forøvirg synes jeg hun beskriver sin rolle ift bokblogging godt lenger nedi her. Skjønner ikke helt hva du vil med å angripe bokbloggere på denne måten.

      Slett
  5. Hva er galt med denne omtalen,Roar Sørensen?

    SvarSlett
    Svar
    1. Alt.

      Og det vil nok mer ærlige og anstendige bokbloggere også fortelle Tine på tomannshånd.

      Ikke at jeg tror det har noen interesse her i rosenes leir, men jeg har skrevet litt om dette bokbloggeriet her.

      http://www.litteraturbloggen.no/roar/2014/05/trenger-vi-bokbloggerne/

      Mange av dere tror muligens at dere med slike "anmeldelser" eller "omtaler" gjør litteraturen eller "leselysten" noen tjeneste. Det motsatte er snarere sannheten. Dere utvanner, ufarliggjør og ødelegger hele litteraturens idé - i tillegg til at dere undergraver den seriøse litteraturkritikkens rolle.

      Slett
  6. Så flott omtale. Stusser litt på kommentaren ovenfor, du leker da aldeles ikke anmelder, men skriver din personlige omtale om en bok. Og det er jeg kjempeglad for. Jeg har ikke lest noen bøker av denne forfatteren enda, men mannen min er stor fan. Når det gjelder boken av Jan-Philipp Sendker er det en oppfølger til "Kunsten å høre hjerteslag" :) Klem fra Anette :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for en kommentar som varmet, trengte det nå. Jeg håper inderlig at journalister og andre som lever av å skrive anmeldelser ikke sammenligner sitt arbeid med mitt, da har de et problem. Min blogg bærer nok preg av lystig synsing og stor leseglede mer enn noe annet. Synd med sånt som ødelegger gleden over å holde på med dette...

      Slett
    2. Ja, Tine. Vi koser oss med lesing, synser og skriver. Det er det vi gjør. Jeg omtaler bøker jeg leser, subjektivt, og har poengtert at jeg ikke er anmelder. Det får andre ta seg av. Men å mene noe kan vi alle, selvfølgelig både positivt og negativt.....

      Slett
    3. Konstruktiv kritikk er alltid velkommen. Det er alltid gøy med kommentarer og jeg skulle gjerne hatt flere, men dette her føles veldig på kanten. Tror ingen forveksler min blogg med noe en proff ville skrevet.

      Slett
    4. Her skal du få litt konstruktiv kritikk. Hvorfor føles det "på kanten" når du selv får kritikk? Men selvsagt er det aldri på kanten når du selv kritiserer forfatteres bøker.

      Denne omtalen eller anmeldelsen fungerer utelukkende som reklame for forlaget og forfatteren, derfor er den null verdt. Det er bare en gjennomgang av handlingen. Ikke ett ord om menneskeskildringer, litterære virkemidler, språk, miljøskildringer, komposisjon, intrige, oppbygning, karakterer, kontekst, dybde, alvor, mening, osv., osv.

      Vil du vite mer om hva jeg mener om dette, kan du lese her:

      http://www.litteraturbloggen.no/roar/2014/05/trenger-vi-bokbloggerne/

      Slett
  7. Tine, hev deg over kommentarer som dette.Du er en frisk blomst i bokbloggverden, og har aldri prøvd å leke amelder slik jeg ser det. Du er en bokbloggeranmelder fra grasrota, ikke en proff anmelder fra Morgenbladet. Og heller ikke gitt inntrykk av noe annet. Btw- Er spent på Jørgen Brekkes nye bok, selv om jeg er litt skuffet over at Odd Singsaker har tatt seg "ferie" ; men denne kan jo være spennende å lese likvel, Trondeim vet du.;)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for fine ord Anita, det varmer. De som har vært innom bloggen min noen ganger, vet at jeg har en muntlig stil preget av leseglede mer enn de proffe kan tillate seg. Tenkte på deg da jeg leste denne, tror du vil ha glede av den :)

      Slett
  8. Jeg blir mer inspirert til å lese en bok av å ha lest dine lystige synsinger og leseglede som du beskriver det enn av "proffe" anmeldere

    SvarSlett
    Svar
    1. Så utrolig kjekt å høre Lene. Merker selv at seriøse anmeldelser i avisene ikke fenger så veldig, men noen av bokbloggene jeg følger er jo også utrolig flinke til å få på papiret tanker om boken.

      Slett
  9. Oioiioiii!
    Hvordan er det mulig?? Hvem ville si til en som sparker bedridtsfotballl eller som spiller i femte divisjon at de er elendige og bør gi seg ettersom de ikke er som proffene? For et lusent angrep!!!

    SvarSlett
    Svar
    1. Treffende sammenligning Berit, og takk for din støtte :)

      Slett
  10. Hei Tine,

    hev deg over den kommentaren over her, og fortsett videre med dine fine anmeldelser. Jeg har hentet mangt et tips fra bloggen din i hvertfall :)

    Ha en fin dag! Og jeg gleder meg til neste anmeldelse.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for fine ord, du aner ikke hvor godt det gjør. Tror det er mange som setter pris på litt "muntlige" omtaler, litt prat, utenomsnakk og synsing. Det tekniske får andre bokbloggere ta seg av :) Det sitter langt inne å legge ut nytt innlegg idag, men jeg kjører på når jeg har fått dette litt på avstand. Ønsker deg en strålende dag!

      Slett
  11. Stå på Tine. Hvis anmeldelsene dine er så rævva skjønner jeg ikke hva de gjør her inne. Jeg er Manchester United fan så da har jeg aldri vært inne på liverpool.no. Noen gjør hva som helst for å kritisere!

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for kjempefin tilbakemelding, fra en United fan til en annen :)

      Slett
  12. Eg heng meg på alle dei andre støtteerklæringane over: Ikkje ta den sure kritikken inn over deg, stå på og hald fram med bokomtalane dine. Du har funne din eigen stil, du er ærleg og ekte. Bra!

    SvarSlett
    Svar
    1. Utrolig så hysteriske mange av dere blir når dere selv får litt kritikk.

      Men å kritisere andre, det er selvsagt greit.

      I stedet for å slå ring om hverandre, burde dere være langt mer kritiske mot hverandre. Det vil gi dere større integritet og garantert også presse kvaliteten på arbeidet deres oppover.

      Slett
    2. Det er ingen som er hysterisk her og dessuten så er det nå bare din mening at hennes bokomtale ikke holder mål. De som blogger om bøker er ikke anmeldere og de aller fleste har ikke utdannelse innen litteratur. Det betyr ikke at deres stemme ikke teller, de kan ha en mening om en bok selv om de ikke er utdannet innen litteratur. Forfattere, du er jo en selv, jeg går utfra at du skriver bøker for leserne og ikke et fåtall av
      anmeldere og kritikere.

      Til Tine vil jeg bare si: Bare fortsett slik du gjør og ikke la slike ubegrunnede, surmagede kommentarer ødelegge bloggegleden din!

      Hilsen Beathe

      Slett
    3. Les blogginnlegget mitt, og forhåpentligvis vil du aldri skrive en slik kommentar igjen.

      http://www.litteraturbloggen.no/roar/2014/05/trenger-vi-bokbloggerne/

      La meg her lime inn det siste avsnittet:

      "Og hver gang du våger å kritisere virksomheten deres, får du straks høre at du «angriper» dem, at du er en snobb, at «alle har rett til å si sin mening», eller «jeg er bare en enkel leser», og sånt barnslig, selvinnlysende sludder. Slik rotter de seg sammen for å beskytte den tvilsomme geskjeften sin. For selv er de naturligvis hevet over enhver kritikk. Blir de utsatt for slikt, roper de på mamma med en gang. De forbeholder seg retten til å være både seriøse (ja, alle vil så gjerne bli tatt alvorlig!) og samtidig totalt useriøse (jeg er bare en enkel leser som skriver det jeg mener; ingen må ta meg for å være en seriøs kritiker)."

      Btw: Nei, ifølge bokhandelkjedene, anmeldere og bokjournalister er jeg ingen forfatter. Hadde jeg vært det, ville de ha forsøkt å selge boka mi.

      Dessverre er ingen interessert i det.

      Det dere bokbloggere BURDE ha gjort, var å gå i tog eller arrangere demonstrasjoner for å protestere mot de urettferdige og dypt uetiske forholdene i bokbransjen. Da hadde dere kanskje begynt å få tilbake litt integritet, som dere har mistet helt, ikke minst pga. "anmeldelser" som dette.

      Slett
  13. Enig med alle som takker deg for leseglede og tips. Du har mange lesere som verdsetter deg og ordene dine. Du er ekte og byr på deg selv og dine opplevelser av bøkene. Det er det viktige for oss som følger bloggen din!
    Du er den som inspirerte meg til å blogge selv

    Jeg skjønner at det kan kjennes ubehagelig, men håper ikke denne Sørensens dustete kommentar hindrer deg i å fortsette å glede leserne dine. Så da kommer det snart ett nytt innlegg håper jeg

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er med en liten klump i halsen jeg svarer tusen, tusen takk for nydelig tilbakemelding. Denne omtalen har i løpet av noen dager gått fra å være noe jeg angret på å ha lagt ut, til å bli noe jeg skatter i mitt hjerte. Så kjekt at jeg ha inspirert, og at du og alle de andre leser og liker stilen min. Jeg har glede av å lese og å blogge så jeg fortsetter i samme leia.

      Slett
  14. Må føye meg inn i rekka og oppmuntre deg til å fortsetje bokblogginga! Les dine omtalar med glede og vil fortsetje med det. Eg ser på bokbloggarar som privatpersonar som har stor leseglede og ønskjer å formidle gode leseopplevingar til andre leseglade. Og då tenkjer eg og på den kritikken som før har blitt retta mot bokbloggarane om at det stort sett berre er positive omtalar. Vel, kanskje ikkje så unaturleg ettersom privatpersonar stort sett vel å lese bøker ein "trur" ein kjem til å like, samt at det sannsynlegvis kjennest rimeleg bortkasta å skrive ein lang omtale av ei bok ein slett ikkje likte. Eg trur målet for dei fleste er å fremje leselyst - ikkje drepe den. Fortsett for all del med omtalane dine. Eg vil lese dei med glede sjølv om eg ikkje alltid vil lese bøkene :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for fine ord. Det er ikke lett å gjøre alle til lags, men jeg har det siste døgnet fått sett at det er mange som har glede av det jeg skriver, og det er godt nok for meg.

      Slett
    2. Det burde ikke være godt nok. Det burde snarere få deg til å stusse.

      Selv om ti gode venner eller kolleger sier du er flink, så behøver det ikke å bety at det er sant. Samme gjelder om de sier du ikke er flink.

      Hva disse menneskene mener, er helt irrelevant.

      Det er faktisk de målbare, konkrete resultatene og prestasjonene dine som teller.

      Et av de store problemene i norsk bokbransje er at alle er så gode venner, både forfattere og kritikere. Dette gjør at sannheten sjelden kommer for en dag. Det gjør det til bortimot en uting å si noe negativt, ja, det blir nærmest oppfattet som sjikane, slik som her.

      Selv om det er helt nødvendig og riktig.

      Det gjør også at et lite, middelmådig sjikt, både blant kritikere og forfattere, aldri får den kritikken de fortjener og burde få. Dermed blir ingen endret eller forbedret.

      Skaff deg heller uvenner og bli kvitt alle disse bloggvennene dine, enten de nå måtte være fiktive eller virkelige. Da vil du bli et bedre menneske. Sannsynligvis også en bedre, mer kritisk og bedre bokblogger/anmelder.

      Slett
  15. Fin omtale, Tine. Jeg har nettopp lyttet den og blogget om den nå. Jeg liker hans krim spesielt fordi settingen er Trondheim

    SvarSlett