tirsdag 18. februar 2014

Jeg har hørt Alfabethuset av Jussi Adler-Olsen

Denne boken handler ikke om Avdeling Q, men er en bok forfatteren skrev før denne serien. Boken kom ut i Danmark i 1997 og på norsk første gang i 2006, lydboken er fersk av året. Etter å ha hørt denne, kan jeg trygt melde at den godeste Jussi kunne skrive bøker før han satte igang sitt store prosjekt med Avd. Q, som skal bli 10 bøker.

Andre verdenskrig: 
To engelske jagerpiloter blir skutt ned under et oppdrag over Tyskland. Pilotene, James og Bryan, vet at de blir henrettet hvis de blir tatt til fange. De kommer seg om bord på et lasarettog fullt av høyt rangerte SS-folk med granatsjokk. James og Bryan kaster to pasienter av toget og tar deres plass.
De to pilotene havner på Alfabethuset, et militært psykiatrisk sykehus hvor de må simulere sinnssyke for å overleve. Men kan de det? Uten selv å bli sinnssyke?
Mange år senere setter Bryan føttene på tysk jord igjen. Han har ett mål: Å finne ut hva som egentlig skjedde med James.

Dette er en bok med et maskulint snitt, hvis en kan si det sånn. Det er ikke en krigsbok og det er ikke en krim, men en spenningsbok om vennskap som tar opp spørsmålet om det går an å "fake" gal i lengre tid, uten å bli gal.

Historien begynner med flyturen hvor James og Byan blir skutt ned over Tyskland. Vi følger dem i deres flukt, og det som er foranledningen for deres ankomst på galehuset. Det er en fantastisk historie vi får servert her, men beskrivelsen av hvordan de simulerer syk på sinnet er for meg overbevisende, og spenningen øker etterhvert som vi blir kjent med de to guttene.
Handlingen er kronologisk, bortsett fra noen tilbakeblikk til James og Bryans ungdom og en historie som angår tre av de andre pasientene på avdelingen.
Etterhvert viser det seg at der er flere simulanter på avdelingen, og livet blir vanskeligere for de to engelske pilotene. De snakker ikke sammen hele den tiden de er der, og selv om Bryan ikke ville rømme uten James, ble han etter 10 måneder nødt til å gjøre det.
Han blir etter flukten plukket opp av vennligsinnede og tilbringer noen uker på et amerikansk lasarett, hvor han bli avhørt igjen og igjen.

Her starter del II og vi er i 1972, nesten 30 år etter krigen var slutt. Brian har blitt en suksessfull businessmann, men han har gitt opp å få kontakt med kompisen sin. Omstendigheter gjør at han får anledning til å reise til Muchen hvor OL arrangeres, og mens han er her setter han igang undersøkelser rundt James` forsvinning. Herfra blir det riktig så spennende, gamle ansikter dukker opp, og de har mer å skjule enn Brian er klar over, så etterhvert blir det riktig så farlig for ham.

Når Brian begynner å blande seg inn i livene til gamle kjente, ble det så spennende at jeg holdt på å gå utfor veien, ikke alltid helt trygt å gå langtur med lydbok på øret. Jeg har ikke lyst å røpe slutten, men lovpriser ham for sin originale og troverdige avslutning av boken.

Alfabethuset har den samme høye kvaliteten som vi kjenner fra serien hans om Avdeling Q. Forfatteren sier så greit at han er selv oppvokst på et galehus, i og med at hans far var psykiater. Han ble kjent med pasienter og fikk en innsikt i livene deres, som han har brukt i denne boken.


Boken gitt ut på: Aschehoug
Spilletid: 18 timer og 17 min
Oppleser: Ola G. Furuset
Utgitt: Bok på dansk 1997/norsk lydbok 2014
Terningkast: 5

2 kommentarer:

  1. Eg har også nettopp lytta til denne boka. Spennande og gripande, men litt for lang, meiner eg. Omtalen min kjem på bloggen - om ikkje så brått.

    SvarSlett
  2. Fin omtale - jeg skal lytte den, har fått med meg alle de andre av Adler-Olsen. (Likte den siste minst)

    SvarSlett