mandag 2. desember 2013

Hva sier egentlig en pris om boken?

Lørdagens Kultur og debatt i BT fikk meg til å snakke høyt og opphisset med blomstene. BT gjør her kjent hvilke bøker som er nominert til Nordisk Råds Litteraturpris 2014, og den ene av de to norske bøkene som er nominert, har jeg lest. Derav mitt utrop, DEN boken?

I høst har jeg lest to prisvinnere og to nominerte, som ikke nådde til topps. I min oppfatning bør en være ganske sikker på å ha valgt seg en god bok, når en går for en prisvinner.
Jeg har nettopp lest vinneren av Nordisk Råds Litteraturpris 2013, romanen Profetene i Evighetsfjorden. Etter en forrykende start, dalte lesegleden fort og jeg sleit meg gjennom den. Terningkast 4.
Jeg har også lest novellesamlingen "Uvennskap, vennskap..." av årets Nobelprisvinner i litteratur Alice Munro. Første novelle var fin, men så fant jeg ingen jeg likte etter det. Terningkast 3, ikke imponert altså. Nobelprisen får en vel ikke for en spesiell bok, så jeg får gi henne en sjanse til.

Inn i elden av Aina Basso og Fallteknikk av Inga H. Sætre var de to norske bøkene som var nominert til Nordisk Råds Barne- og ungdomslitteraturpris. Disse har jeg også lest, og ga dem henholdsvis 5 og 4 på terningen.

Hvorfor er det sånn at gode bøker som er nominert ikke vinner, 
mens "dårlige" bøker blir vinnere?

Jeg leste Bergeners tidligere i høst og ble veldig skuffet. Det var med tårer i øynene jeg noterte meg en 2`er. Jeg har lest både og Imot kunsten og likt dem særdeles godt, begge disse har vært nominert til samme pris, uten å vinne. Tankene mine kverner med spørsmål som: Kjenner ikke nominasjonskomitèen til andre forfattere? Hvordan kan den boken, av alle gode bøker som har kommet ut i år, bli nominert til prisen? Hvem er disse 10 norske menneskene som har kommet frem til dette? Har de lest boken? Har de lest noen andre bøker? (Wops, mulig en smule usaklig her, får skylde på engasjementet)
Hvorfor vant ikke Gå og Imot kunsten - de er jo kjempebra!

Jeg lover, hvis Bergeners får prisen, skal jeg aldri mer lese en prisvinner!

7 kommentarer:

  1. Jeg har lest innlegget ditt om Bergeners tidligere og tenkte på det da jeg så Thomas Espedal i Bokprogrammet for en stund siden. Et godt spørsmål du har der. Dag Solstad ble nominert til Brageprisen for den siste boka si. En anmelder mente at skulle man ha utbytte av den måtte man være påvirket av et narkotisk stoff. Mitt inntrykk er at originalitet er med å avgjøre. Jo særere en bok her, jo bedre. Jeg leser nå en bok av Jan Kjærstad. Har hans prisvinnende triologi i bokhylla og har forsøkt meg på bok 1 to ganger, men avbrutt. Den boken jeg leser nå, Tegn til kjærlighet, er veldig spesiell. Noen ganger liker jeg det jeg leser. Andre ganger kjeder jeg meg. Har ca 100 sider igjen og er spent på hva som blir "dommen".

    SvarSlett
  2. Et interessant inlegg med ekte sterkt engasjement. Bra, Tine!
    En pris sier sjelden noe om en bok er lesverdig eller ikke :)

    SvarSlett
  3. Jeg skjønner hva du mener, men tenker at det å gi en pris jo egentlig er en ganske umulig oppgave. Som du sier så gis det jo ut så utrolig masse bra bøker hvert år, det er jo egentlig ikke mulig å velge bare ei bok. Kanskje vi egentlig bare skal finne ut av hvilke av prisene vi har respekt for først? Det er jo faktisk ganske mange priser der ute også, og etter noen tildelinger så begynner man kanskje å innse at det er noen av dem man er mer enig med enn andre. :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Du har helt rett, jeg kan ikke gi alle priser på båten. Mors gaver som fikk Bokhandlerprisen er jo fantastisk. Er veldig spent på hvem som går av med seieren med Bokbloggprisen :)

      Slett
  4. Jeg er ikke noe litteratursnobb og vil heller ikke lage noe stereotype forestillinger om bøker. Men jeg tror når de som skal velge ut og lese bøker som er kandidateter til Nobels litteraturpris eller Nordisk råds litteraturpris skal ikke se bort i fra både leseglede, underholdning og sin leser opplevelse og bare fokusere på de litterære kvalitetene. Jeg tror ( uten å være bombesikker) bøker som har fått nobels litteraturpris har mest hovedfokus på å utfordre deg som leser og ikke underholde. Mange ganger så skyr jeg litt slike bøker når jeg vil ha lette og engasjerende bøker som jeg kan bli sugd inn i og underholde meg. Jeg tror ikke slike bøker kan tilfredsstille det behovet når trenger/ vil det.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg er heller ingen kultursnobb, og derfor har jeg ingen problemer med å innrømme hvis en bok ikke fenger. Hvis jeg sliter meg gjennom og ikke koser meg, så er ikke boken bra i mine øyne, så får forståsegpåerne si hva de vil. Jeg har så lyst til at bra bøker skal vinne priser, ikke de "rare" bøkene hvor en sitter litt forvirret tilbake, og eneste følelsen er at du er glad du er ferdig.

      Slett
    2. Det er dessverre mange bøker som er undervurdert og som ikke tar sjangren for det den er. Hva er så galt med en bok som underholder, engasjerer og lignende? Er ikke det bra nok?. Dette er ting jeg vil spørre forståsegpåere.

      Slett