fredag 23. september 2011

"Slanker seg med smør" - skriker krigsoverskriftene i VG i dag

Ja, for tenk at vi gjør det! For meg som har lest bøkene til Atkins, Fedon, Skaldeman, og flere amerikanske leger som i en årrekke har forkynt det glade budskap, er dette en selvfølge. Etterhvert finnes det utrolig mye dokumentasjon på at for mye karbohydrater ikke er sunt, og jeg er glad for at jeg ikke er "alene" lenger. Det gjør det faktisk litt lettere å takke nei til risen eller be om å få servert middagen uten poteter, når en møter litt forståelse.
Den siste uken er det fler som har sagt til meg at de har lest/hørt at lavkarbo er farlig. Hvordan farlig? spør jeg, men da har de ikke lest lenger enn overskriften, og har følgelig ikke fått med seg hva som er farlig med det. I dag kjøpte jeg for første gang VG, og det bare pga. overskriften. Jeg tenkte det kanskje var mer av det samme, og håpet å få en forståelse av hva media vil ha til å være farlig.
Tematikken i avisens to sider lange innlegg er: Salgstall fra Tine (meierier) og andre, viser at vi nordmenn ikke lenger er redd for fett, og fler bytter margarin ut med smør. Både meieriene og de store butikk kjedene melder om kraftig økning i salget av smør, og også fløte og rømme. I 2009 eksporterte vi (dumpet) 3500 tonn smør til land som Marokko, Saudi-Arabia og Russland. Hittil i år er tallet 500 tonn, vi spiser det rett og slett selv. Hvis de får det gratis, dette overskuddslageret vårt, og det ikke er gammelt og harskt, så er det jo litt synd da...
Avisen kan også melde at så mye som halvparten av befolkningen i landet vårt ønsker å spise mindre karbohydrater, og også dette merkes på salget av brød, ris og pasta. Tall avisen sitter på, viser at salget av brød har gått ned med 1783 8 tonn, mot samme tid i fjor!
Det som er kult er at dette beviser at jungeltelegrafen virkelig virker.
Alle ernæringsfysiologer og andre statlige organer som får lov å "vite" i beste sendetid, har jo et helt annet syn på hva som er best for oss. Det er mange i Norge som sliter med vekten, og alle solskinnshistoriene vi får servert på lunchrommet, og i media har lært folk at det hjelper å kutte ut karbohydratene. Når kommer staten etter?
Men, og det er et stort men. Vi må slutte å bare lese overskriftene. Vi må faktisk ta litt ansvar og lære litt om kroppen vår, om ernæring og om hvordan dette henger sammen. Vi er alle forskjellig, så hvis vi begynner å lytte til kroppens signaler (overvekt, tørr hud, livløst hår, gass, hard mage, hodepine, verking i ledd, lavt energinivå) så vil en hver finne sin egen gyldne middelvei. Dette er et viktig stikkord, for slutter du å spise frukt, må du passe på å få i deg vitaminer og mineraler fra grønnsaker.
Melkeprodukter er lavt på karbo og høyt på fett, men det er veldig forsurende for kroppen, likså egg og kjøtt, så det er ikke bare å pøse på med disse tingene, for da kan du få andre problemer. Behold den feite fisken og bytt ut poteter, ris, pasta og brød med grønnsaker så er du på rett vei!
Til slutt litt lesestoff jeg kan anbefale:
"Mat er helse" av Dr. Bjørn Johan Øverbye
"Helseguiden" av Dr. Paul Clayton
"Bedre uten brød" av Christian B. Allan og Wolfgang Lutz
"Spis deg glad" av Harvey Diamond
"Du er hva du spiser" av Gillian McKeith
"Blir du syk av maten du spiser?" av Patrick Holford
"Ph mirakelet" av Robert O. Young
Skaldeman har mye bra for deg som vil ned i vekt
Ikke forvent at alle disse er enig, det finnes ikke ett enkelt svar på dette. Jeg er uenig i detaljer hos alle, men etter å ha lest en del, klarer jeg å se en rød tråd i det hele, og har funnet min egne gyldne middelvei.

3 kommentarer:

  1. Takk for boktips. Det er mye forskning på at både lavkarbo er sunt og mindre gunstig,men det samme gjelder også kosthold rike på proteiner og på karbs(fra sunne kilder som grønnsaker). alt med måte synes nå jeg :)

    SvarSlett
  2. Bra innlegg. Jeg fulgte Atkinsdietten, men holdt meg stort sett på fase 4, i over ett år for en tid tilbake. Hovedgrunnen til at jeg sluttet var nok at prisnivået drepte studentbudsjettet, samt en del press, og usikkerhet etter at motargumentene kom bombarderende. Folk forenkler utrolig mye etter kun å ha lest en overskrift ja. Ta søtstoffer som et annet eksempel. Det er klart at det kan være negative bivirkninger med noen av dem, men mannen i gata slår sammen alle forskjellige sukkeralkoholer (maltitol, xylitol, sorbitol etc.) og syntetiske (aspartam, ascesulfam-k, sakkarin, sukralose) i denne oppfatningen. Dette er jo stoffer som har vidt forskjellig kjemisk oppbygning og klart er forskjellige, og ergo har forskjellig påvirkning på kroppen. Imidlertid kan typiske overskrifter være i stilen "Farlig søtningsstoff lovlig i Norge!", noe som får folk til å forbinde søtningsstoff generelt sett med noe grusomt farlig som burde være forbudt.

    Men ellers tenker jeg at forskjellige kosthold ofte kan være gode for hver sin ting. Det synes klart av lavkarbo holder en slank, noe som gir visse helsefordeler i seg selv. Samtidig tar det fort mye tid og penger, tid fordi man ganske enkelt må være selvstendig og lage mye mat selv. Dette er bra for et samfunn som blir mer og mer avhengig av ferdigmat fra Remas frysedisk, men samtidig kan det være vanskelig i en hektisk hverdag, og spesielt om en ikke har god råd. Da kan lett kostholdet bli usunt og ubalansert, om ikke annet så fordi det er lettere å ta seg en osteskive enn mye annet som kunne være sunnere, men ta mer tid. ;)

    SvarSlett
  3. Jeg er helt enig med Nikolai at det koster å spise sunt. Du skal også ha en viss interesse for matlaging for å gidde å stå på kjøkkenet i stedet for å se tv om kvelden.
    Jeg tror også at all sykdom (og småplager) kommer av at kroppen sliter med overbelastninger av en eller annen type. Stress er nok den verste, forurensninger enkelte steder, men svingende blodsukker og overbelastning av leveren er også en trussel. Ved å kutte karbohydrater (sukker) hjelper en leveren og de andre funksjonene som har med svingende blodsukker å gjøre. Kroppen gjør proteiner om til karbohydrater hvis den trenger det, så det går ikke an å få i seg for lite.

    SvarSlett