søndag 14. august 2011

Tips om vegetaroppskrifter som er lavkarbo og uten melk


Salat er min favoritt både til lunch og middag
Etter å ha vært ivrig på rawfood en stund har jeg blitt mer eller mindre melkefri.
Jeg spiser alltid vegetarisk, men det betyr ikke at jeg er bare sunn. Fra i morgen setter jeg et sterkt fokus på lavkarbo igjen, i håp om å bli kvitt sommerkiloene i en fei. Til deg som vil kutte karbohydratene kan denne lille oversikten være til hjelp. Spiser du sjømat, annen fisk og evt. kjøtt åpner det seg uante muligheter til å variere lavkarbo maten.
Salat i alle former og fasonger er bankers når disse tre kravene skal innfries. Da kan du stort sett også slenge på et siste krav, nemlig raw…
Skal du leve på salat, er det viktig å variere. Krydder, salt, olje og dressinger hører alltid med. I tillegg bør du velge deg en eller fler kilder til fett / protein, for å bli  mett av måltidet.
Jeg sprayer alltid salaten med god olivenolje, og har på et dryss med frø blanding og nøtter eller parmesan. Når du lager salat begynner du med bladpersille, spinat, rucola og 2-3 andre salattyper. Ikke bruk mais, men agurk, selleri og grønn paprika er fine lavkarbo grønnsaker. 
Dessert laget på avocado og nøtter er også lavkarbo og melkefri
Varier salaten med:
Middagsrester! Genialt, hakk det gjerne i mindre biter, og bland det inn i salaten
Stekt sopp som er godt krydret med gurkemeie, hvitløk, spisskummen, paprikapulver
Squashbiter marinert i pesto
Avokado i biter, med cayennepepper og salt
Stekt løk og kikerter (så mange du tåler) krydret som soppen
Oliven
Soltørkede tomater
Brokolibiter, godt krydret, massert på rawfood vis eller stekt i cocosolje
Egg, hardkokt eller stekt og strimlet
Spirer av forskjellig type
Ris laget på rawfood vis
Raspete rot grønnsaker blandet i salat, smaker deilig
Paranøttrøre
Pastinakkcouscous
Rå blomkål og cashewris, serveres kald til varme gryteretter
Gryteretter” er tradisjonell vegetarmat, og mange av dem kan med letthet lages melkefrie. Ofte jevnes de med yoghurt, men her har vi kokosmelken som god erstatter. Dette er retter med mye krydder og som har masse smak og fin konsistens. Jeg bruker aldri tofu, da jeg er skeptisk til det meste som er laget av soya. I lavkarboretter kutter jeg kategorisk bønner og linser, selv om litt sikkert ikke gjør skade. Serveres med ris laget av blomkål og/eller andre rotgrønnsaker, og drysses med spirer, frø og nøtter.
Grønnsak korma
Aubergine karri
Grønnsak chilli
Grønnsak kashmiri hvis du utelukker potetene
Strimler av grønnsaker bakt i ildfast form i ovnen
Blomkålsalat
Thailandske kokosgrønnsaker
Kinesiske grønnsaker med ingefær
Brokoli og mandler i wok
Okra med koriander og tomatsaus
Vårruller
Omelett med forskjellig innhold, laget i paiform i ovnen eller stekt på stekepanne
Fylte halve paprika
Guakamole gir en fin piff til salaten
Raw food er alltid melkefri. Derfor finnes det mange oppskrifter i Erica Palmcrantz`s bok ”RawFood”. Denne har lært meg å lage deilige oster, dressinger og ris av blomkål og andre grønnsaker. Anbefaler oppskriftene i denne boken sterkt for de som trenger å variere salatene sine, og holde seg melkefri. Linker til noen av oppskriftene kommer etterhvert som jeg får blogget dem. 

5 kommentarer:

  1. kjempeflotte tips :D greit å få en påminnelse om alle muligheter man har! ps: noen rawfoodere drikker rå melk :)

    SvarSlett
  2. et spm.. hvorfor spiser du ikke bønner og linser? ..sånn rent bortsett fra at de ikke er spesielt lavkarbo.. :)

    SvarSlett
  3. Når jeg går inn for lavkarbo er det med full styrke, da er det 5 karber pr måltid, altså 20 for dagen og da er bønner og linser ikke velkommen. Jeg er ikke så glad i boksemat, med tanke på aluminiumlekkasjer fra boksene som siver ut i maten, så jeg prøver å koke selv, men da er det straks mer pes :)

    SvarSlett